Či trening

Či trening bi lahko preprosto definirali kot delo, kjer razvijamo notranjo spretnost v prepoznavanju sebe ter skritega notranjega okolja oziroma mikrokozmosa. Je proces, ki je pogojen s svojim fizičnim telesom, s čustvi in miselnim svetom. Z negovanjem svoje notranjosti  pridemo stik svojim notranjim vesoljem in dvigom ravni zavedanja.

Ta celosten trening zajema tri stopnje, ki se same po sebi postopoma razvijajo skozi prakso in način življenja:

  • Pridobimo telo, ki je v dobrem psihofizičnem stanju, zdravje se začne nemudoma krepiti;
  • Razvijati začnemo matriko energijskega sistema, da pretok življenjske energije čim bolj neovirano teče skozi telo;
  • Postopoma se začne dvigati naša zavest in povezava s čisto zavestjo večnega izvora.

Fizično telo >>> Čustveno (energijsko telo) >>> Dvigovanje stopnje zavedanja

Trening vodi do samoizpolnitve oz. do uresničitve tistega, kar si resnično želimo. Pot vodi skozi prakticiranje in izkušanje, ki se odraža skozi mnoge spremembe v telesu in odnosih.  Preoblikovanje osebnosti se odraža na fizični, čustveni in miselni obliki. Prva sprememba je po navadi občutno izboljšanje zdravja in dobrega počutja. Ni pa nujno, namreč globlje blokade v telesu se lahko sprostijo v obliki bolečine ali krajšega obolenja. Če vztrajamo z nadaljnjim prakticiranjem, bodo ti simptomi prej ko slej izginili, oz. bodo znosni, saj se nivo življenjske energije v telesu dvigne.

Prebujanje notranje energije

Verjamemo, da je mogoče izboljšati pogoje fizičnega telesa, da lahko življenjska energija neovirano teče skozi telo. Za ponovno pridobitev in ohranjanje naravne vitalnosti je potreben iskren vložen trud dela na sebi. Sam se pridružujem mišljenju, da bližnjic in ignoriranja pri tem ni. Vsak si v življenju kroji pot in usodo sam. Tao pomeni pot, ki je več tisoč leta stara filozofija iz stare kitajske, ki temelji na opazovanju in razumevanju sveta in pojavov v naravi, vesolju in človeku samem. Tau so sledili z namenom preživetja, ko so obdelovali in kultivirali zemljo in živali. Z opazovanjem sistema narave se je rodila zakonitost, da naravo oblikujejo trije zakladi, sonce, luna in zvezde. Vse, kar je zunaj nas, so poimenovali makrokozmos. Podobno je z naravo človeka, ki so jo poimenovali mikrokozmos. Trije zakladi človeškega bitja so jing (telo), qi (energija) in shen (misel, duh). Ti trije elementi niso nekaj statičnega, temveč so ves čas v fazi preobrazbe in sprememb. Opazovanju in relaciji med njimi rečemo tudi či dinamika oz. umetnost sprememb. Človek je ves čas pod zakonom sprememb, ki je odvisno od te notranje dinamike.

Notranja dinamika se odvija v notranjem laboratoriju, ki mu rečemo telo. Če ga hočemo razumeti in globlje občutiti se moramo podati oz. potopiti v notranjost telesa.  Na Či treningih, vadbah in seminarjih Vam bomo poskušali predstavili način, da se približamo in ponovno prebudimo to notranjo delovanje, ki ni nič drugega kot naravni notranji pretok življenjske energije. Poudarek bo na prebujanju življenjske energije, preprostem telesnem gibanju, ki bo pomagalo sprostiti mišične plasti, sklepe, kite in prebuditi naravno dihanje. Delavnica je primerna za začetnike in tiste, ki že prakticirajo Či Gong, Tai Chi, bodisi sorodne veščine ali bi želeli, da jim to služi kot dopolnilo pri športu in delu.

Či (qi) osnovni gradnik življenja

Či je življenjska sila, ki zapolnjuje in vzdržuje celovitost vseh oblik in snovi v vesolju. To je življenjska sila, ki narekuje vitalnost vseh stvari. Je še več kot energija in definicija, o kateri nas naučijo že v osnovni šoli, je dejansko nekaj, bistvo vsega, ki energijo, ki jo poznamo v tem pojavnem svetu generira. Vsako senzacijo in občutek, ki ga zaznamo povzroči energijski vzorec.

Tako Qigong in tradicionalna kitajska medicina zagovarjata človeka in naravo, ki sta medsebojno neločljiva in delujeta drug na drugega. Fiziološko struktura človeškega telesa je mikrokozmos oz. notranji svet, ki zrcali dejansko stanje neskončno večjega sistem iz narave in makro vesolja. Človeško telo  je sestavljeno in deluje po zakonitostih, ki jih najdemo v naravi in vesolju.

Zemlja se vrti okoli sonca, med tem ko se ob enem vrti okoli svoje osi, vse odkar je nastala. Tako v telesu avtonomni živčni sistem človeškega telesa že od rojstva ureja funkcije svojih notranjih organov. Narava skozi dinamiko letnih časov in elementov ustvarja veter, toplotno, vlago, suho in mrzlo. Prav tako energijska stanja srca, pljuč, jeter, vranice in ledvic povzročajo čustva veselja (požara), žalosti (kovine), jeza (lesa), skrbi (zemlje) in strahu (vode).

Vedno obstaja preslikava človek, vesolje, kot to večkrat radi poimenujemo mikrokozmos, makrokozmos. Tako kot vesoljne materialne sile, ki obsegajo množico sončnih in galaktičnih sistemov, tudi človeško telo zajema sklop fizioloških sistemov, ki jih povezuje v kompleksno mrežo energijske prepletenosti matrike, ki ji rečemo človek. Ker je vsa snov sestavljena iz energije v različnih stanjih vibracijskih vzorcev, bo vsako stanje neravnovesja v energetski matriki človeškega telesa pripeljalo do nastanka neskladja v telesu in v umu. Da bi ohranili zdravje mora ta matrika dobro delovati. Treba je poskrbeti, da so energijski vzorci takšni, ki nam delujejo v prid.

S Či treningom in kvantnim zdravljenjem energije telesa ponovno uravnovesimo, da teče po naravnih tirnicah, ki si jih resnično želimo.

Vprašanje: Kdo smo?

Vprašanje se zdi upravičeno, ali ne? Če ne vemo, kdo smo, potem je vse, kar počnete brez pravega smisla. Postanemo ranljivi, poskušamo živeti svoje življenje, toda pravzaprav ne vemo točno, kdo smo. Da bi bilo življenje trdno, moramo vedeti, kdo smo. Če se zavedamo svojih misli, spominov in prihodnjih načrtov, potem lahko sledimo svojim življenjskim vizijam. Naš jaz nam predstavlja kot, da smo neke nakopičene stvari v življenju. Odraža se starost, spol, nagnjenja, priljubljenost, spomini itd. Vendar nič od tega ne obstaja, ko se osredotočimo in potopimo v našo praznino, vrzel. Med opazovanjem se moramo tega zavedati. Ta nič je zapolnjen s čistim zavedanjem. Ta nemerljivost lahko v nas spodbudi strahospoštovanje in občutek po brezmejnosti in vseprisotnosti. Telo in scenariji se v našem življenju ves čas menjajo in  preoblikujejo. Le ta »nič, verzel, praznina« ostaja isti.

Prvi korak v smeri izpolnjenega in bogatega življenja je odkriti ter razgrniti to prazno vrzel, od koder prihajamo in tudi vse nastaja. Si dovoliti in pustiti, da preprosto od tam vibriramo. Naslednji korak je promocija našega celotnega življenja. Vedno bolj všeč nam bo postalo zavedanje, kako čudovito je lahko življenje, ko uspemo preseči to surovo kontrolo in nadzor na vsakdanjimi tegobami. Ko dobimo občutek, da razumemo ta kozmični duh, bomo razumeli tudi svojega.

Če želite doživeti čudeže v svojem življenju, ne potrebujete nič več kot razumevanje narave višjega prvotnega, prvobitnega zakona, po katerem deluje vesolje. Ta zakon je neuničljiv in neskončen, njegova moč je delovala v preteklosti in je še vedno na voljo tudi danes. V naši sodobni družbi pa se izobražujemo tako, da verjamemo le v takšne stvari, ki jih lahko logično  razumemo. Ne učijo nas, da prvobitni zakon nudi neomejeno dobavo življenjske energije, ki nam je dostopna in jo lahko koristimo ter z njo ustvarjamo čudeže v našem življenju. Če želimo razumeti čudeže, si moramo pogledati dva temeljna vidika prvobitnega zakona:

  1. Globoko v vsakem človeku je ta ogromna moč.
  2. Ta moč je nepristranska in nepremostljiva.

Andrej Kohn in Či trening

Či trening je zgodba, ki se je začela s prelomnim dogodkom v Andrejevem življenju. Nekaj je šlo hudo narobe tistega dne na ledenem slapu in Andrej je končal v bolnišnici. Padec je na njegovem telesu pustil hude posledice. Konec je bilo uspešne alpinistične poti. Intenzivno pa je začel stopati po drugi poti – poti iskanja in odkrivanja resnic življenja, globine duše in neskončne energije vesolja.

Andrej je sicer po nesreči po tej poti stopal z majhnimi koraki, ampak z obilo trdne volje. Vztrajno je vadil in napredoval. Počasi, a zanesljivo. Po samostojnih začetkih je čutil željo po poglobljenem znanju, zato ga je šel iskati k priznanim mojstrom na različne konce sveta.

Od začetka svoje poti do danes je osvajal veščine Tai chi-ja, Yiquana, Qi gonga, Tao joge, mikrokozmične orbite, kvantnega zdravljenja, zdravilnih zvokov, meditacije. Vso znanje je redno uporabljal na svojem telesu, ki je, kot sam rad pove, njegov najboljši laboratorij. Iz vsake veščine je izluščil vaje in modrosti, za katere meni, da bi koristile tudi vam. Z leti jih je združil in izoblikoval v celoto, ki jo imenuje Či trening.

Pri Či treningu ne gre za iskanje bližnjic. Teh ne priznava. Gre za evolucijo različnih vaj z globokim spoštovanjem do tradicije in mojstrov, ki so jih skozi stoletja ohranjali.

Veščine

Poti, kako v življenju povezati telo in duha, je mnogo. Skozi čas so modreci in mojstri razvili veliko sistemov in načinov z namenom, kako se v življenju boljše počutiti, biti zdrav in iskati višje resnice v življenju.

Filozofija Či treninga povzema filozofijo notranjih veščin. Verjamemo, da se naše delovanje vedno začne znotraj, od tam pa prehaja navzven in v okolico. Z mehkimi vajami poskrbimo, da telo kot materialna in duh kot notranja substanca delujeta čim bolj uigrano. Ničesar ne počnemo na silo, zato so vaje varne in primerne za vsakogar. Kljub temu, da večina vaj izhaja iz borilnih veščin, jih na naših vadbah izvajamo tako, da v prvi vrsti koristijo zdravju in dobremu počutju.

In še naše sporočilo: z redno vadbo Či trening, iskrenim odnosom do sebe, svojega telesa in okolice ter seveda nekaj vztrajnosti, lahko dosežete rezultate, ki si jih niste niti predstavljali!

Vtisi mojih tečajnikov

Vaje so mi predstavljale izziv, a sem jih zmogla. Razgiba, razteza in okrepi se celo telo. Všeč mi je, ker za vaje ne potrebujem športnih pripomočkov in jih lahko izvajam kjer koli in kadar koli brez posebnih priprav.

Preberi vse >>

Ko razmišljam, kaj sem v tem obdobju pridobila z vadbo qigonga, sem presenečena. Zelo veliko. V meni so ve ves čas dogajale spremembe, ki se jih sploh nisem zavedala.

Preberi vse >>

Vem, kaj pomeni biti napol mrtev. Ta spomin živi v meni in me uči, česa naj ne delam, da se ne bom uničila. Mislila sem, da vem, kaj pomeni biti živ, pa mi je Andrej s qigongom pokazal, da nimam pojma o živosti te čudovite školjke, ki mi je dana za plovbo po življenju.

Preberi vse >>

Ko enkrat začneš z vadbo qigonga, je ne izpustiš več. Qigong je kot tvoj najboljši prijatelj, zmeraj ti nudi zanesljivo in trdno oporo. Kolikor vlagaš v svojo zvezo s qigongom, toliko bolj se ti obrestuje. Qigong te izziva in zasvoji na eni strani s svojo globino in učinkovitostjo ter na drugo strani s svojo preprostostjo in nežnostjo.

Preberi vse >>

Tako preprosto, da človek sploh ne more verjeti, da deluje. Prepuščanje preprostemu gibu, ki je nežen, v človeku ustvarja mir, poveča pretok energije in odira pot do lastnega zavedanja. V tem norem zunanjem svetu pozabljamo živeti dobro in radostno.

Preberi vse >>

Kontaktirajte me

Ali ste pripravljeni stopiti na naravno pot do zdravja, ki izžareva dobro počutje, vitalnost in notranji mir? Se želite sprostiti skozi trening gibanja, meditacije in umetnosti zdravljenja?

Ste na vprašanja odgovorili pritrdilno?