Knjiga:
Medicinski qigong

Medicinski qigong je oblika življenjske nege, preprost način do boljšega počutja. Vaditi qigong pomeni ustvarjati pot in najti stik samega s seboj. Na ta način razširimo pozornost in dimenzije zavedanja v energijski prostor, ki nam kaže, kaj v življenju potrebujemo, da si lahko potrdimo »dobro sem«.

V TKM (tradicionalni kitajski medicini) se medicinski  qigong uporablja v terapevtske namene, obstajajo celo klinike, kjer se zdravi zgolj s qigongom. Služi kot dopolnilo pri akupunkturi in aromaterapiji.

Qigong sestavljajo tri temeljne metode: gibanje, dihanje in miselne predstave. Skozi dosledno vadbo in druženjem samim  s seboj, vzpostavimo povezavo med telesom in duhom.

Življenjska energija teče skozi telo po energijskih kanalih, meridianih, ki so povezani s točno določenimi organi. Z vajami medicinskega qigonga odpiramo to pot meridianov, da lahko življenjska energija neovirano teče in se preprosto boljše počutimo.

Gre za preprost, naraven način vadbe, kjer povezujemo telo in duha, tako pa nastaja dragoceno zdravje.

Vsebina knjige:

Knjigi je priložen CD z vajami:

Vaje ogrevanja – reshenfa

 1. Kroženje z medenico
 2. Vrtenje rok
 3. Mačka se umiva
 4. Na palici nositi vedro z vodo
 5. Vrtenje mlinskega kamna
 6. Pletenje slame

Vaje energijskih kanalov- meridianov

 1. Vaje za meridian pljuč in debelega črevesa
 2. Vaje za meridian ledvic in mehurja
 3. Vaje za meridian jeter in žolčnika
 4. Vaje za meridian srca in tankega črevesa
 5. Vaje za meridian vranice in želodca
 6. Vaje za meridian trojnega grelca in osrčnika

Medicinski qigong s šestimi oblikami gibanj (qigong organov)

 1. Beli žerjav poleti v nebo
 2. Jahati tigra in streljati z lokom
 3. Lena mačka se preteguje
 4. Jahati nebeškega konja
 5. Zlati petelin je ponosen, ko stoji na eni nogi
 6. Z rokami podpreti nebo

Šest zdravilnih zvokov (liu zi jue)

 1. Pljuča- debelo črevo: Si
 2. Ledvica-mehur: Chui
 3. Jetra- žolčnik: Xu (Šu)
 4. Srce- tanko črevo: Ke
 5. Vranica- želodec: Hu
 6. Trodelni grelec- perikardij: Hi

Želiš tudi ti svojo knjigo? Napiši mi!

Knjiga: Yiquan

Yiquan je tradicionalna kitajska zdravilna in borilna veščina, ki je na zahodu še dokaj nepoznana. Vsebuje pa elemente, ki jih poznamo v bolj zvenečih veščinah, kot so tai chi in qigong.

Pri tej vadbi gre za notranjo umetnost sistema v telesu, ko s pomočjo premišljene moči prestave v telesu zbudimo mišično gibanje vse do najglobljih plasti. To prebudi in spravi v tok razne fiziološke funkcije v telesu, dihanje postane naravno globoko (kot pri majhnih otrocih), spodbudi se krvni obtok, izboljša se presnova, izločanje idr. Te korenite spremembe v telesu spodbudno vplivajo na naše zdravje.

Med vadbo smo v procesu aktivnega sproščanja in pozitivni učinki za boljše počutje in zdravje se pokažejo že po nekaj minutah. Pravijo, da je 15 minut fokusirane vadbe yiquana ekvivalentno 1 uri trdnega spanja.

Vse kar potrebujemo za to učinkovito vadbo je dober kvadratni meter mirnega prostora in malo volje, da si dovolimo, da življenje zopet lepo in normalno teče.

Želiš tudi ti svojo knjigo? Napiši mi!

Andrej Kohn

Ali ste pripravljeni stopiti na naravno pot do zdravja, ki izžareva dobro počutje, vitalnost in notranji mir? Se želite sprostiti skozi trening gibanja, meditacije in umetnosti zdravljenja?

Ste na vprašanja odgovorili pritrdilno?