Vtisi tečajnikov

Lani oktobra sem pričela z vadbo yiquana v Dravogradu. Že nekaj časa sem iskala način, s katerim si lahko izboljšam svoje zdravje. Imela sem težave s hrbtenico, kolki, koleni in močne bolečine v ramenih zaradi ponavljajočih se gibov, ki jih opravljam na delovnem mestu. Zelo me je obremenjevala prekomerna teža, kajti že več let je jeziček na tehtnici kazal vedno večje številke, volje za hujšanje in izvajanje kakršne koli telesne aktivnosti pa nisem našla nikjer.  Ko sem se pridružila skupini yiquana v Dravogradu, je bilo moje telo šibko, jaz pa sem bila v stanju tihega obupa.

Vaje so mi predstavljale izziv, a sem jih zmogla. Razgiba, razteza in okrepi se celo telo. Všeč mi je, ker za vaje ne potrebujem športnih pripomočkov in jih lahko izvajam kjer koli in kadar koli brez posebnih priprav. Ena sezona vadbe je imela vzpodbudne učinke na moje telo: izgubila sem kar nekaj kilogramov, vidno se je izboljšala moja koordinacija, prenehalo je pokanje v kolenu, kolki me ne bolijo več in zelo so se zmanjšale tudi bolečine v hrbtenici in v ramenih. Počutim se veliko bolje, imam več energije in postala sem bolj vzdržljiva.

Rada bi povedala tudi nekaj o našem vaditelju Andreju Kohnu. Brez njega vadbe ne bi bile to, kar so. Je strog učitelj, ki nikomur ne pusti spati ali površno delati. Vsakega udeleženca obravnava osebno. Opazila sem, da v ljudeh najde šibkosti in jim čuteče in vztrajno pomaga, da jih presežejo in se na tistih področjih okrepijo. Kdor je pozoren, lahko v njegovih besedah najde marsikakšen napotek, ki v življenju pride prav v situacijah, v katerih včasih ne vemo, kaj bi. Je človek, od katerega se lahko učimo tudi, kadar molči. Menim, a tega nihče na glas ne pove, da je Andrej vsem udeležencem v skupini  vzor in navdih.

Alenka C.

Ko sem prvič slišala za medicinski qigong, si niti približno nisem predstavljala, kakšen način gibanja je to. Bila sem ravno dovolj radovedna, da sem si rekla: »Pa poskusi.« Pred tem sem obiskovala različne vrste rekreacije, tudi jogo.

Z vadbo qigonga sem pričela pred dobrima dvema letoma. V začetku mi ni bilo kaj dosti jasno, za kaj gre. Vendar mi je nekaj govorilo, naj vztrajam. Hodila sem na vadbo in včasih tudi doma malo vadila. V začetku nič resnega. Kar hitro pa mi je vadba postala všeč in tudi doma sem si vse bolj pogosto vzela čas za zanjo. V tem obdobju sem se udeležila kar nekaj enodnevnih in vikend delavnic, na katerih sem spoznala čudovite ljudi. Ugotovila sem, da se po vadbi zelo dobro počutim, zato je vadba qigonga danes na mojem vsakodnevnem urniku.

Ko razmišljam, kaj sem v tem obdobju pridobila z vadbo qigonga, sem presenečena. Zelo veliko. V meni so ve ves čas dogajale spremembe, ki se jih sploh nisem zavedala. Naj jih naštejem samo nekaj:

  • Psihično sem dosti bolj stabilna.
  • Ko čutim v sebi napetost ali slabo voljo, si vzamem čas in pričnem delati vaje, kajti le-te me sprostijo in dajo novih moči za naprej.
  • Življenje dojemam in doživljam lepše in bolj pozitivno.
  • Ne ukvarjam se več s stvarmi, ki se mi zdijo nepomembne.
  • Več časa preživim v naravi.
  • Preden sem začela z vadbo, sem imela v desni rami zaradi kalcinacije močne bolečine, ki je močno oviralo gibanje roke. Danes bolečin nimam več in roka je normalno gibljiva.
  • Tudi začetne bolečine v sklepih rok (osteartritis) so skoraj izginile.
  • Vse sklepe imam bolj gibljive.
  • Sem v zelo dobri fizični kondiciji. Le redko sem utrujena in do živega mi ne pridejo niti večji fizični napori.
  • Opazila sem tudi, da sem boljšega zdravja, saj se me v tem obdobju ni lotila nobena viroza, prehlad, gripa.

Po vsem zgoraj navedenem lahko rečem, da sem končno našla nekaj, kar mi pomaga krepiti in vzdrževati mojo psihično in fizično stabilnost. Vadba je primerna tudi za ljudi mojih let.

Na koncu lahko rečem le Andrej, hvala, da si mi predstavil qigong.

Darinka

Preprosto, počasno in minimalistično gibanje, ki ga spremlja čuječnost, usmerjena na pretakanje energije po telesu. Tako sem doživela qigong z Andrejem.

Mar so res poti do sebe, do oživljanja energijskega potenciala tako preproste, a učinkovite? Ja, so. Po treh dneh umirjenega gibanja si to upam trditi in sem navdušena nad izkušnjo, ki jo je zlahka vpeljati v vsakodnevno življenje zaradi svoje preprostosti.

Vem, kaj pomeni biti napol mrtev. Ta spomin živi v meni in me uči, česa naj ne delam, da se ne bom uničila. Mislila sem, da vem, kaj pomeni biti živ, pa mi je Andrej s qigongom pokazal, da nimam pojma o živosti te čudovite školjke, ki mi je dana za plovbo po življenju.

Čutiti, kako se nevidna energija pretaka po telesu, je izkustvo, ki me je zaznamovalo. To želim okušati vsak dan bolj in vem, da obstaja pot, ki mi to omogoča. Pravijo, da se po jutru dan pozna. Če si vzamem pičlih petnajst minut, da si poženem kri po telesu, v meni zaživijo sproščenost, mir in mnoga druga subtilna občutja, ki me navdihujejo za delovanje v vsakdanu.

Andrej mi odkriva tudi veščino, imenovano yiquan. Trdi, da deluje veliko močneje kot qigong. Veselim se srečanja, ko me bo popeljal še v svet te starodavne modrosti.

Hvaležna sem vesolju, da je križalo mojo pot s človekom, ki tako iskreno in nesebično predaja vedenje in modrost, ki mu jo je ponudilo življenje. Andrej, hvala ti!

Jana

Qigong kot najboljši prijatelj

Ne glede na to, zakaj se odločiš za vadbo qigonga, s kakšnimi motivi ali razlogi, kot poznavalec tovrstnih veščin ali kot popolni začetnik, morda tudi kot dvomljivec, se prvi učinki in spremembe v počutju začutijo že po prvi udeležbi. In zato se nevede prepustiš toku qigonga, saj je radovednost in želja po raziskovanju njegovih učinkov večja kot kakršni koli dvomi ali predsodki. Hitro uvidiš, kako zelo navdihujoče je, da lahko s tako nežno vadbo, deluješ globinsko tako na svoje fizično telo kot tudi na metalno telo. To je pomembna kombinacija za dosego ravnovesja v telesu, ki je pogoj za dosego popolnega zdravja in počutja. Takšna metoda omogoča bodisi izjemno sprostitev bodisi podporo pri ohranjanju ali izboljšanju kakršnega koli zdravstvenega stanja, ki zahteva našo pozornost.

V našem okolju je zagotovo težko najti kakovostno vadbo qigonga, zato verjamem, da je izjemna priložnost, ko najdeš pravega mojstra (kot je Andrej), ki ti posreduje dragoceno znanje te veščine na sistematičen in preprost način v živo.

Ko enkrat začneš z vadbo qigonga, je ne izpustiš več. Qigong je kot tvoj najboljši prijatelj, zmeraj ti nudi zanesljivo in trdno oporo. Kolikor vlagaš v svojo zvezo s qigongom, toliko bolj se ti obrestuje. Qigong te izziva in zasvoji na eni strani s svojo globino in učinkovitostjo ter na drugo strani s svojo preprostostjo in nežnostjo.

Podpira te v različnih življenjskih situacijah, ko želiš okrepiti občutke varnosti in zaupanja v moč samozdravljenja na področju fizičnega ali mentalnega telesa, kar sčasoma prinese napredek v  vseh sferah življenja.

Qigong ti sam odgovori na vsa vprašanja, če mu le daš priložnost in narediš prvi korak.

Maja

Tako preprosto, da človek sploh ne more verjeti, da deluje. Prepuščanje preprostemu gibu, ki je nežen, v človeku ustvarja mir, poveča pretok energije in odira pot do lastnega zavedanja. V tem norem zunanjem svetu pozabljamo živeti dobro in radostno. To notranje stanje miru in radosti nam je prirojeno in dano z rojstvom. A nanj smo pozabili, ker ne čutimo sebe. Čigong vadba pa nam ponuja prav to: povezavo s seboj, s svojim dihom in gibom, ki nas umirja in postavlja v stanje čuječnosti. Univerzalni notranji medsebojni odnos nas utrjuje in nam pomaga pri premagovanju vsakodnevnih težav.

Priporočam vsem, saj je življenje na trenutke tako neizprosno, a ni treba, da je tako. Izbira je naša.

Marjeta

Kontaktirajte me

Ali ste pripravljeni stopiti na naravno pot do zdravja, ki izžareva dobro počutje, vitalnost in notranji mir? Se želite sprostiti skozi trening gibanja, meditacije in umetnosti zdravljenja?

Ste na vprašanja odgovorili pritrdilno?