Qigong

Qigong je celostna vadbena metoda, ki izvira iz Kitajske. Z vajami kultiviramo telo in duh ter usklajujemo organizem. V praksi se zelo učinkovito kaže kot preventiva in podpora zdravju. Iz tega vidika označujemo qigong kot obliko življenjske nege. Velika prednost qigonga je, da za vadbo ne potrebujemo nobene posebne priprave.

Ne potrebujemo drage opreme ali posebnega prostora. Udobna oblačila in tople nogavice ali lahki čevlji z gibljivim podplatom čisto zadoščajo za začetek. Vadimo lahko skoraj povsod, kjer je na razpolago nekaj kvadratnih metrov prostora. Qigong lahko vadite v vseh starostnih obdobjih in ni pomembno, če je vaditelj zdrav, slaboten ali bolan.

Moč telesa

Pri qigongu ni najpomembnejše razvijanje moči telesa, temveč gre za harmonično medsebojno igro telesa in duha v procesu vadbe. Ta pogled je pomemben, saj se ravno zaradi tega razlikuje od gimnastičnih vaj in drugih športnih aktivnosti. Čeprav naj bo tudi v qigongu telo močno in gibljivo za vsesplošno zdravo počutje. Toda delovanje qigonga ima globljo razlago, katere bistvo je združitev telesa in duha. V qigongu ne jemljemo telesa kot neke vrste stroja, kateremu lahko povečamo hitrost in izboljšamo zmogljivost. Takšno razmišljanje ne zadošča za zdravje. Telesa ne smemo ločiti in izolirano opazovati, saj je povezano z duhom, psiho in čustvi.

Z razvojem zahodne industrializacije se je v naših deželah zelo malo postorilo na področju duha. Že nekaj desetletij pa se postopoma kaže preobrat tudi na tej točki. Če se človek osredotoča samo na svoje telo, prezre pa svoj duh, nastanejo negativne posledice. Tukaj je potrebno še dosti nadoknaditi in qigong lahko k temu precej prispeva.

Vaje so sestavljene iz naravnega gibanja in od posameznika zahtevajo le, da ves čas pazi na konstitucijo. Vadite lahko v več oblikah: stoje, sede ali leže. Učinek vadbe je odvisen od vaše motivacije in vloženega truda. Qigong je mogoče prakticirati celo na invalidskem vozičku.

Vtisi mojih tečajnikov

Vaje so mi predstavljale izziv, a sem jih zmogla. Razgiba, razteza in okrepi se celo telo. Všeč mi je, ker za vaje ne potrebujem športnih pripomočkov in jih lahko izvajam kjer koli in kadar koli brez posebnih priprav.

Preberi vse >>

Ko razmišljam, kaj sem v tem obdobju pridobila z vadbo qigonga, sem presenečena. Zelo veliko. V meni so ve ves čas dogajale spremembe, ki se jih sploh nisem zavedala.

Preberi vse >>

Vem, kaj pomeni biti napol mrtev. Ta spomin živi v meni in me uči, česa naj ne delam, da se ne bom uničila. Mislila sem, da vem, kaj pomeni biti živ, pa mi je Andrej s qigongom pokazal, da nimam pojma o živosti te čudovite školjke, ki mi je dana za plovbo po življenju.

Preberi vse >>

Ko enkrat začneš z vadbo qigonga, je ne izpustiš več. Qigong je kot tvoj najboljši prijatelj, zmeraj ti nudi zanesljivo in trdno oporo. Kolikor vlagaš v svojo zvezo s qigongom, toliko bolj se ti obrestuje. Qigong te izziva in zasvoji na eni strani s svojo globino in učinkovitostjo ter na drugo strani s svojo preprostostjo in nežnostjo.

Preberi vse >>

Tako preprosto, da človek sploh ne more verjeti, da deluje. Prepuščanje preprostemu gibu, ki je nežen, v človeku ustvarja mir, poveča pretok energije in odira pot do lastnega zavedanja. V tem norem zunanjem svetu pozabljamo živeti dobro in radostno.

Preberi vse >>

Kontaktirajte me

Ali ste pripravljeni stopiti na naravno pot do zdravja, ki izžareva dobro počutje, vitalnost in notranji mir? Se želite sprostiti skozi trening gibanja, meditacije in umetnosti zdravljenja?

Ste na vprašanja odgovorili pritrdilno?