Yiquan

Yiquan je 5000 let staro kitajsko znanje o zdravju, vadbi in samoobrambi. Je tradicionalna kitajska borilna veščina, ki deluje zdravilno. Na zahodu je še relativno nepoznana, čeprav vsebuje elemente qigonga, taiquija in drugih notranjih borilnih veščin.

Beseda yiquan (izgovorimo jo i čuan) vsebuje pojem yi – moč predstave in quan – dobesedno pomeni pest, a v tej besedni zvezi pomeni umetnost sistema te borilne veščine.

Vprašanje: Kdo smo?

Spektakularnost tega sistema je, da skozi premišljene predstave oz. slike vzgajamo občutke, ki sprožajo reakcije v telesu, npr. učinek mišičnega gibanja do najglobljih plasti, poživitev krvnega obtoka in metabolizma. Te korenite reakcije, učinki omogočijo telesu aktiviranje samozdravilnih moči. Za borilne veščine to pomeni, da znotraj sebe nadgrajujemo notranjo moč, ki jo lahko sprostimo kot eksplozijo. Ta borilna veščina ne vidi cilja zgolj v udarcih, ampak v tem, da budni, pozorni dosežemo sproščeno stanje. Tako lahko spretno in hitro spravimo nasprotnika iz ravnotežja in ga naredimo borbeno nesposobnega.

V yiquanu ne izvajamo zapletenih potekov gibanja za doseganje učinkovitega sozvočja telesa in duha. Je preprost sistem vadbe, za katero ne potrebujemo nobenih pripomočkov, in ne zahteva nobene posebne opreme. Potrebujemo le miren prostor, ki nam omogoča doseči neko stopnjo koncentracije.

Učinki in koristi vadbe so nadgradnja moči, spretnosti in vitalnosti ter veselja do življenja.  Primeren je za ljudi v vseh starostnih obdobjih. Celo za telesno ovirane in slabotne obstajajo vaje, ki lahko v kratkem času prinesejo občutne spremembe.

Yiquan lahko izvajamo sede ali leže. Za tiste na invalidskih vozičkih so primerne vaje zbrane v posebnem poglavju.

Ustanovitelj yiquana Wang Xiangzhai je bil neutruden raziskovalec. Njegov cilj je bil osvoboditi kitajske borilne veščine vseh mistik in prikrivanj. Novejše raziskave potrjujejo njegova spoznanja.

Zdravje skozi gibanje

Yiquan je v primerjavi z drugimi metodami vadbeni sistem z zelo malo gibanja. Kljub temu sodi med učinkovitejše načine za doseganje zdravja in preprečevanja obolenj ali senilnosti. O človeških samozdravilnih močeh, ki jih v moderni medicini in raziskavah označujejo kot psiho-nevro-imunologija, je zelo zanimivo, kako je podobna tradicionalnemu kitajskemu načinu opazovanju človekovega zdravja in zdravljenja.

Tema zdravljenja z gibanjem in meditativno pozornostjo je danes aktualna, kot ni bila še nikoli poprej.

V posebni izdaji revije Der Spiegel, ki je izšla leta 2006, z naslovom »Vse je gibanje – zdravilna moč športa« so predstavili najnovejše raziskave športne znanosti, ki kažejo, da z redno telesno aktivnostjo preprečujemo obolenja in da tudi bolnim pomaga pri zdravljenju, pogosto celo bolje kot draga zdravila in najmodernejša medicina.

Thorsten Schultz (raziskovalec na katedri za šport in zdravje na tehniški univerzi v Münchnu) pravi, da ima vadba yiquana mnogo pozitivnih učinkov, ki so tudi znanstveno potrjeni. S telesno aktivnostjo krepimo imunski sistem in izboljšujemo določene celične sisteme, kot so npr. naravne celice morilke, ki lahko uničijo rakave celice. Pri mnogih pacientih se po kemoterapijah ali obsevanju zelo omeji telesna storilnost, več jih je celo priklenjenih na posteljo. Pri številnih prizadetih se je pokazalo, da zmeren šport bistveno pripomore k okrevanju po težkih terapijah (Spiegel Special, št. 4/2006).

Tretjino zdravimo, dve tretjini negujemo

V tradicionalni kitajski medicini velja načelo: »Eno tretjino zdravimo in dve tretjini negujemo.« V tem primeru pomeni zdraviti pasivno sprejeti zdravniško terapijo (zdravilne rastline, akupunktura) in to je ena tretjina soudeležbe pri procesu zdravljenja. Negovati pomeni sodelovati pri zdravljenju, oz. da moramo biti sami aktivni. K temu vsekakor spada zdravo prehranjevanje, opuščanje nezdravih navad kot npr. kajenje ali pitje alkohola in kave, primerna oblačila in zmerno gibanje.

Pravo gibanje

Redno gibanje je zelo pomembno. Pravo gibanje ni enako kakršnemu koli gibanju! Ne drži tudi pogosto slišan stavek: »Čim več športa, tem bolje.« Znanstvene raziskave kažejo, da z napačnim enostranskim ali prekomernim treningom (zahtevne športne panoge) lahko škodimo zdravju. To pa ne pomeni, da je bolje čisto nič gibati kot napačno trenirati.

»En majhen gib je boljši kot en velik gib. Negibanje je mati vsega gibanja.«

(kitajski pregovor)

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je Wang Xiangzhai kritiziral tudi vrhunske mojstre kitajskega boksa, češ da mnogi borci borilnih veščin uporabljajo metode, ki telesnemu in duševnemu zdravju bolj škodijo kot koristijo.

Iz stališča moderne medicine ta nevarnost zadeva tudi mnoge druge športne aktivnosti, če so te enostranske ali v pretirani meri usmerjene v zmogljivost in izvajane do roba izčrpanosti. Poudarjal je, da naj borilna veščina podpira lastno zdravje in naj mu ne škoduje.

Iz današnjega pogleda na trening je bila njegova metoda treniranja zelo napredna. Omogoča izboljšanje telesnega in duševnega zdravja brez zapravljanja kakršnih koli telesnih in duševnih resursov. V praksi je moč opaziti, da metoda ne dvigne samo sposobnosti samoobrambe, temveč je tudi učinkovit način za krepitev zdravja.

»Če vadimo z yi, se gibanje avtomatično uskladi.« (kitajski pregovor)

Kaj storiti, ko začutimo beganje naših potreb in postanemo nemirni? Takrat naj bi razmišljali o miru, se ustavili in začeli razvijati živahen občutek notranje sile. S prakticiranjem te umetnosti naredimo ogromen korak v svojem osebnem razvoju.

Vsebina treninga:

Zhanzhuang  ali „stati kot drevo“. Vajo lahko primerjamo s stalno rastjo drevesa. Praktikant je kot mlada drevesna sadika, ki kljub svoji začetni slabotnosti mirno in pokončno stoji in med tem vsak dan po malem raste, dokler nekega dne ne postane veliko in močno drevo. Zhanzhuang ni le preprosto stanje. Je oblika meditacije, s pomočjo katere razvijamo svojo notranjo moč (Hunyuan) med delom z mislimi (Yi). S tem ne krepimo samo duha, temveč istočasno tudi telo.

Shili ali „okušati in ohranjati moč“. Shili je poleg  zhanzhuanga  zelo pomembna  in temeljna vadba yiquana,  pri čemer gibanje, ki smo ga izvajali le v mislih, naredimo tudi s telesom. Shili oplemeniti zhanzhuang z dodatno dimenzijo in je pomemben za razvoj notranje moči. Šele zavedno čutenje fizične moči nam omogoča uporabo notranje moči.

Mocabu ali » brušenje koraka«. Z mocabujem, »treningom korakov, v yiquanu postanejo principi zhanzhuanga in shilija vidni v prostoru. Pomembno je, da se podplati ne dotikajo tal. Občutek, kot da bi z nogami drgnili po tleh, razvijamo le v svojih predstavah. Natančno tako  kot pri shili treningu tudi znotraj mocabu treninga vadimo občutek namišljenega upora.

Vtisi mojih tečajnikov

Vaje so mi predstavljale izziv, a sem jih zmogla. Razgiba, razteza in okrepi se celo telo. Všeč mi je, ker za vaje ne potrebujem športnih pripomočkov in jih lahko izvajam kjer koli in kadar koli brez posebnih priprav.

Preberi vse >>

Ko razmišljam, kaj sem v tem obdobju pridobila z vadbo qigonga, sem presenečena. Zelo veliko. V meni so ve ves čas dogajale spremembe, ki se jih sploh nisem zavedala.

Preberi vse >>

Vem, kaj pomeni biti napol mrtev. Ta spomin živi v meni in me uči, česa naj ne delam, da se ne bom uničila. Mislila sem, da vem, kaj pomeni biti živ, pa mi je Andrej s qigongom pokazal, da nimam pojma o živosti te čudovite školjke, ki mi je dana za plovbo po življenju.

Preberi vse >>

Ko enkrat začneš z vadbo qigonga, je ne izpustiš več. Qigong je kot tvoj najboljši prijatelj, zmeraj ti nudi zanesljivo in trdno oporo. Kolikor vlagaš v svojo zvezo s qigongom, toliko bolj se ti obrestuje. Qigong te izziva in zasvoji na eni strani s svojo globino in učinkovitostjo ter na drugo strani s svojo preprostostjo in nežnostjo.

Preberi vse >>

Tako preprosto, da človek sploh ne more verjeti, da deluje. Prepuščanje preprostemu gibu, ki je nežen, v človeku ustvarja mir, poveča pretok energije in odira pot do lastnega zavedanja. V tem norem zunanjem svetu pozabljamo živeti dobro in radostno.

Preberi vse >>

Kontaktirajte me

Ali ste pripravljeni stopiti na naravno pot do zdravja, ki izžareva dobro počutje, vitalnost in notranji mir? Se želite sprostiti skozi trening gibanja, meditacije in umetnosti zdravljenja?

Ste na vprašanja odgovorili pritrdilno?